Hasselt

Hasselt

Tekst: 

Florence Slock

Fotografie: 

Florence Slock

De plaats voor lekkerbekken is de Limburgse hoofdstad Hasselt. Niet voor niets staat deze stad bekend als hoofdstad van de smaak. June laat zich maar al te graag onderdompelen in zo’n culinaire sensatie. We rekenen hiervoor op onze Hasseltse ambassadrice Liesbeth Hobert.

Hasselt… Het is een vaak vergeten stad in de lijstjes van interessante citytrips in eigen land. Volledig onterecht! Hippe winkels, zonnige terrasjes, lekkere restaurants, en boeiende musea op een boogscheut van elkaar verwijderd. Vooral op culinair vlak is deze stad een hoogvlieger. Daar is ook onze sympathieke Hasseltse gastvrouw Liesbeth van overtuigd. Met haar brede, warme glimlach neemt ze ons mee op een smaaktocht doorheen de stad. En ook voor jou staat ze graag paraat. Je kunt je inschrijven voor onze Hasseltse food tour via de website van ons culinaire Belgische zusje Tasting Belgium. We geven je alvast een voorsmaakje van onze unieke ontdekkingstocht.

We wandelen naar de Maastrichterstraat 61. De locatie van het bekende Smaaksalon van Hasselt. Een restaurant in het 19e eeuwse herenhuis de Corswarem met een indrukwekkend interieur: grote kroonluchters, enorme schilderijen en schitterende ornamenten. Een pand dat zich perfect leent tot een levendige, kwaliteitsvolle stadsbrasserie. Daarvoor is chef Giovani Oosters verantwoordelijk. Al sinds 2012 is het zijn missie om de Limburgse gastronomie en lokale producten te promoten. Een van zijn leuke creaties is het Hasseltse hapje. Wij kozen voor de optie met kaas, gehakt en champignons. Een lekkere maar lichte lunch! Aan het Smaaksalon is ook een winkel verbonden. Het is een platform voor Limburgse creatievelingen en tegelijk de plek voor echte Hasseltse streekproducten, zoals Limburgse snoepjes.

We zetten onze wandeling verder naar de Paardsdemerstraat, waar de etalage van La Bottega alle aandacht naar zich toe trekt. In deze concept store vind je een uitgebreid aanbod aan schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen. Je wandelt er rond in een voormalige jeneverstokerij. Het interieur is een mix van oude bakstenen, ruwe betonnen pilaren en een prachtige smeedijzeren trap. Een fijn contrast met de hedendaagse klerencollecties van nationale en internationale ontwerpers. Voor elke shopper is dit het walhalla. Al wordt er in deze straat ook aan de foodies gedacht…

Chocolade en wijn
Je zoete zonde vind je bij chocolatier/koffie-en theehuis Boon. In de inkomhal kun je er verschillende chocolade-kunstwerkjes bewonderen. Ze lijken levensecht en je durft ze ongetwijfeld amper op te eten. Wie heeft er nu geen medelijden met een konijntje dat met zijn kopje in een bloempot is gevallen? Al is het open atelier het levend bewijs dat al deze creaties echt van chocolade zijn. De werkplaats geeft je de kans om de chocolatiers van dichtbij aan het werk te zien. Na een snelle blik op hun werk nemen we de tijd voor een chocoladekoffie, met een praline en chocomousse. Dit smaakt naar echt ambachtswerk!

Onder Boons slogan So much chocolate, so little time moeten ook wij onze tocht verder zetten. Maar niet getreurd, Smile there is wineVan zo’n naam zou je voor minder zin krijgen in een goed glaasje wijn. In deze wijnbar nemen we met plezier plaats op het terras waar de eerste lentezon op ons gezicht brandt. Je hebt er keuze tussen 150 verschillende soorten wereldwijnen die je kunt combineren met koude of warme tapas.

Na een verfrissende prosecco maken we nog een kleine wandeling in de binnenstad. We stoppen even aan het alombekende jenevermuseum. Je krijgt er het verhaal te zien van de oorsprong en de ontwikkeling van dit gedistilleerd drankje. Het museum vormt de spil van de jeneverproductie. Nog geen 500m verderop vinden de fashionista’s hun gading. In het Hasseltse modemuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Op dit moment kun je er de expo rond Japanse mode bewonderen. Met deze vlucht richting Japan eindigt ook onze daguitstap in Hasselt. Deze stad heeft ons hart veroverd en smaakt naar meer…

Heb jij ook de smaak te pakken? Ga dan even langs bij het zusje van June. Bij Tasting Belgium vind je alle details over onze smaakvolle daguitstap in Hasselt.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Hasseltse hotspots