Gent: The Post 1898

Gent: The Post 1898

Tekst: 

Kjersti Nilsen

Kjersti kon The Post 1898 bezoeken, het langverwachte boutique hotel in het centrum van Gent.

In het kloppende hart van de Gentse Kuip, tussen de Graslei en de Korenmarkt, bevindt zich sinds 1898 het oude postgebouw. De laatste jaren kampte het echter met leegstand, waardoor het geliefde monument het doelwit werd van nogal wat urban legends. Zo deed het gerucht de ronde dat niet opnieuw ingenomen kon worden omdat de voormalige eigenaar spoorloos was (tot verbazing werd er in het mysterieuze gebouw nog net geen klopjacht op geesten georganiseerd). In ieder geval is dat vandaag compleet verleden tijd, want op 15 augustus opende er het nieuwe prestigieuze hotel The Post 1898 met aansluitende cocktailbar The Cobbler.

The Cobbler, veel meer dan een cocktailbar
Bij binnenkomst van het pand brengt een monumentale trappenhal ons naar het epicentrum van het hotel: The Cobbler. Er heerst een gemoedelijke drukte, hotelgasten, bezoekers van de stad of rasechte Gentenaars verpozen er met een drankje of komen gewoon eens piepen uit nieuwsgierigheid. Maar laat je niet misleiden, ondanks het feit dat The Cobbler zich profileert als cocktailbar, is het een plaats waar je gerust een hele dag kunt vertoeven. Zo ontbijten de hotelgasten hier onder het motto: ‘Doe gewoon alsof je thuis bent’. Manager Eline Janssens vertelt ons dat er ‘een koelkast ter beschikking staat met allerlei lekkernijen die je naar believen kunt plunderen’, en een eitje wordt hier voor je neus klaargemaakt, zoals jij dat wil. ’s Namiddags krijg je na enkele uren shopping je suikerspiegel weer op peil met een stukje ambachtelijke taart en een bakje koffie of thee. Maar het is vanaf 17 uur dat The Cobbler zijn naam echt eer aandoet en Jurgen Nobels, voormalig bartender van het jaar, hier de scepter (oftewel de shaker) zwaait.

Cocktails en barbites
Dit vertaalt zich in heerlijke en veelzijdige cocktails met niet zo alledaagse ingrediënten zoals: vlierbloesem, lambrusco, passievruchten, merengue, tomaat, sake, en ga zo nog maar even door. The Cobbler beschikt over een goed gevulde muur met verschillende soorten alcoholische en non-alcoholische toevoegingen die voor elk wat wils bieden. En bij een cocktail hoort natuurlijk… juist, tapas! Of door The Cobbler benoemd als seizoensgebonden barbites, een assortiment van Gentse streekproducten: kaas van Het Hinkelspel, mosterd van Tierenteyn, brood van Copain (een bezoekje aan de Lousbergmarkt meer dan waard) en de enige vreemde eend in de bijt, het vlees van de uit Sint-Idesbald afkomstige Dierendonck. ‘We kiezen ervoor om enkel met producten te werken van de hoogste kwaliteit, en de eerdergenoemde zijn nu eenmaal de beste.’

Handpicked interieur
Het is duidelijk de bedoeling dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt, er op elk moment van de dag terecht kan. Deze huiselijke sfeer wordt mede bewerkstelligd door het interieur, de rode draad tussen de cocktailbar en het hotel.
Hoofd van ‘concept en interieur design’ Geraldine Dohogne schuimde er, naar analogie van de stijl eind 19e eeuw (het hotel heet niet voor niets The Post 1898), verscheidene antiquairs voor af. Het gebouw werd namelijk oorspronkelijk opgetrokken in neogotische en neorenaissance stijl door architect Louis Cloquet en deed dienst als attractie voor de wereldtentoonstelling in 1913. Daarna werd het omgedoopt tot een toonaangevend postkantoor voor de Gentenaars, waarvan de sporen nog steeds te zien zijn: ‘we incorporeerden vondsten van het oude postgebouw zoals de architecturale plannen en stempels. Deze kregen allemaal een eigen plaats in het interieur van de inkomsthal, of in één van de 38 kamers’, aldus Geraldine. Verder deed ze er ruim een jaar (!) over om elk meubelstuk met zorg uit te kiezen: ‘ Deze werkwijze is typerend voor de Zannier Hotels waarvan The Post 1898 deel uitmaakt. Zowel het hotel in Cambodja als in Frankrijk werden vormgegeven met lokale vondsten. Het is een totaalconcept, een heropleving van de geschiedenis en context waarin het hotel zich bevindt. Ik praat met lokale bewoners en producenten zodat het hele plaatje zowel architecturaal als interieurgewijs klopt’.  De kamers zelf zijn ingericht in mezzanine-stijl, wat zoveel wil zeggen dat het bed zich beneden bevindt en de douche boven (of omgekeerd). en aangekleed met decoratieve stukken die tevens allemaal te koop zijn ‘zodat je een stukje van je reis kan meenemen naar huis’.

Betoverend uitzicht
Het uitzicht dat het hotel, en de cocktailbar rondomrond, biedt krijg je er zomaar bij. The Post 1898 bevindt zich namelijk middenin de Gentse Kuip, het historische centrum dat (zoals reeds aangehaald) uitkijkt op de Leie en de Korenmarkt, maar ook de Sint-Michielsbrug en de Sint-Niklaaskerk. Één van de kamers heeft zelfs een terras dat een uitstekend uitzicht biedt op de binnenstad, een betoverende plek als je je realiseert dat op diezelfde plek 100 jaar geleden de postarbeiders het Gent van toen aanschouwden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Korte anekdote