Gent: Naturell

Gent: Naturell

Tekst: 

Toni De Coninck

Na meer dan 2 decennia Aards Paradijs opende chef Lieven Lootens enkele jaren geleden een restaurant in de Kuip van Gent. Naturell moest een beleving worden voor ‘alle zintuigen’.

Het gebeurt niet zo heel vaak dat een buitenlandse collega me uitnodigt om als plus one op te draven in de stad waar ik werk. De verwarring bij het onthaal duurt gelukkig maar eventjes, en eerlijk, het voelt gewoon ook prettig om Gent een keer vanuit toeristische hoek te bekijken. Volgens de stadsgids die we later op de middag ontmoeten, is het al de hele maand augustus erg druk in de stad. Gent is hot sinds de eervolle vermeldingen in National Geographic en andere internationale media. Condé Nast schreef het eerder dit jaar nog: ‘In België is Antwerpen de modekoningin, Brugge de Middeleeuwse pin-up en Brussel het Europese zwaargewicht. Maar Gent, met haar frisse houding en surreële humor, is de sensatie voor een verrassende Europese citytrip in 2017.’

Gravad lax
Condé Nast had het ook over Naturell, en ik weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar het restaurant zit eivol op deze zaterdagmiddag. Dat is niet evident voor een plek waar je toch doorgaans meer dan 50 euro per persoon betaalt.
Mijn (zwangere) collega krijgt een alcoholvrije ‘Nordic’ cocktail en mijn glas wijn uit Griekenland smaakt rins en fris en hongeropwekkend. Er komen twee hapjes bij met veel verse kruiden en zalfjes, waarvan ik het ene een tik te zout vind en het andere met gedroogde ham dan weer perfect in balans.
Voorgerecht 1 lijkt wel op maat gesneden van mijn Deense tafelgenote: mooie, grofgesneden gravad lax in een emulsie van komkommer en kaffirlimoen. Heerlijk. De wilde gamba met kokos, citroengras en gember die daarop volgt, zwemt naar mijn aanvoelen niet in het meest geschikte bord, maar is een krachtige smaakbom. De bisque is met zoveel liefde en geduld gemaakt dat ik Naturell ervan verdenk ’s nachts een loopjongen bij het fornuis te zetten.

Alle zintuigen
Naturell heeft als hoofdgerecht tussenrib voorzien met aubergine, ragfijne gele worteltjes en dooierzwammen. De jus werd op basis van diezelfde zwammen bereid, maar stiekem doe ik me een paar lepels béarnaise die bij de vis aan de overkant horen. Klassiek opgevoed, nietwaar. De béarnaise is overigens uit de kunst.
Voor het dessert wordt nog even het register met eindezomerfruit opengetrokken, waarna we in quasi-extase de smeuïge zalf van donkere chocolade met cassis, vijgen en een geutje balsamico oplepelen. Er is geen tijd meer voor koffie, maar gelukkig wel voor een huisgemaakte macaron en een hompje pâte de fruits. Lootens kent zijn klassiekers.
Hebben we met alle zintuigen gegeten? Yep. Smaak- en geurzin zaten goed, we gaven onze ogen en oren de kost en konden het niet laten om aan de verse kruiden naast ons tafeltje te zitten frunniken. Een naturelle houding, quoi.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Naturell: praktisch