Antwerpen

Antwerpen

Tekst: 

Florence Slock

Fotografie: 

Florence Slock

Antwerpen is veel meer dan het UNESCO beschermde stadhuis of de overvolle winkelstraat de Meir… Op culinair vlak hebben de volkse 2060 buurt en het sympathieke Eilandje enorm veel te bieden. Onze Antwerpse ambassadrice Wendy Beyaert wil het ons maar al te graag tonen. De start van een culinaire ontdekkingstocht!

 

Wie Antwerpen hoort, denkt meteen aan het imposante Centraal Station. Meteen ook de startplaats van onze daguitstap in Antwerpen. We worden er opgewacht door de charmante Wendy Beyaert. Ze heeft een duidelijke missie: ons laten proeven van het onbekende Antwerpen. Geen tijd te verliezen… samen begeven we ons naar het dak van het stijlvolle Radisson Blu hotel. Daar worden we opgewacht door stadsimker Rik Janssens. 

Bloemetjes en bijtjes
A bee in the city! is de slogan van het honingbedrijf Amielo. Door bijenkasten te plaatsen op verschillende locaties in de stad verhogen ze de bijenpopulatie. Deze insectjes dragen bij tot een betere leefomgeving. En hier werkt ook de hotelketen Radisson Blu aan mee. Wij mogen snel een kijkje nemen in deze kleine bijenhuisjes maar kunnen jammer genoeg nog geen honing proeven. “Daarvoor is het iets te vroeg op het jaar”, vertelt stadsimker Rik. “De honingproductie komt pas volledig op gang wanneer het langdurig zonnig weer is. Alle geproduceerde honing wordt dan in het hotel gebruikt en onder de personeelsleden verdeeld.” Na dit zeemzoete bezoekje wandelen we naar de Indiestraat op het Eilandje voor een degustatie van het Antwerps Seefbier.

Antwerps stadsbier
Al in de 17e eeuw werd het Seefbier geboren. Vanaf dan was het biertje jarenlang enorm begeerd. Maar door de Eerste Wereldoorlog verdwenen heel wat artisanale brouwerijen en dus ook het Seefbier. Dat kon brouwer Johan van Dyck niet zomaar laten gebeuren… Hij beet zich vast in de ingewikkelde Seefbiergeschiedenis en vond zo uiteindelijk de originele receptuur. Daarmee blies hij in 2012 het verdwenen drankje nieuw leven in.

De productie gebeurt in de Antwerpse Brouw Compagnie, vlakbij Oudenaarde gelegen. Johan wil echter het historisch biertje terugbrengen naar zijn geboorteplaats Antwerpen. Daarvoor heeft hij onlangs de perfecte locatie gevonden: het Noorderpershuis in de Cadixwijk. Oorspronkelijk is het pand een pomphuis voor kranen en sluizen van de haven. Door Johan krijgt het gebouw een nieuwe creatieve invulling. Het wordt een plek voor echte bierliefhebbers. In de brouwzaal en de aangrenzende Biergarten, op het binnenplein, kunnen bezoekers proeven van zijn twee zelfgebrouwen drankjes: Bootjesbier en Seefbier. De brouwerij is in volle ontwikkeling en tegen eind april zullen de eerste brouwmachines geleverd worden.

Via crowdfunding zijn de oprichters nog op zoek naar weldoeners die hun project willen ondersteunen. Je schrijft dan mee aan de biergeschiedenis van de stad en krijgt levenslang elke maand gratis bier! Vanaf een bedrag van 150 euro welliswaar. Alle informatie erover vind je hier.

Koffie en écht ijs
Op 't Eilandje vind je naast bier ook een heerlijke cremerie: Cremerie Germaine. Een hippe plek waar je kunt genieten van huisgemaakte Italiaanse gelato. Eigenaar Jan Vandewiele volgde een cursus aan de Gelato University in Bologna voordat hij zijn eigen ijssalon startte. “De meeste mannen kopen in hun midlifecrisis een motor of een chique wagen. Ik niet… Ik opende mijn eigen ijssalon (lacht).” Heel wat cremeries verpesten hun ijsjes door veel te veel siropen of poeders te gebruiken. Daar doet Cremerie Germaine niet aan mee. Je proeft er de liefde voor ambachtelijke gelato. Een pistache-ijsje smaakt nog naar échte pistachenootjes, die hij koopt bij een onafhankelijke Siciliaanse boer. Heel authentiek en puur van smaak!

Na onze stop aan het gezellige Eilandje trekken we naar het stadsgedeelte 2060 voor een kopje koffie bij Viggo’s Coffeebar. Eigenaar en barista Tim Jensen ontvangt ons in zijn Scandinavisch geïnspireerde koffiebar. Hij geeft maar al te graag wat uitleg over zijn uitgebreid koffie-aanbod van eigen gebrande koffiebonen en gastkoffies van gerenommeerde koffiebranderijen uit enkele Europese steden zoals Berlijn, Londen en Kopenhagen. Daarnaast wil Viggo's Coffeebar zich ook profileren als een plekje voor veganisten, met vegan cookies, taarten en in het weekend zelfs american pancakes. Naast al deze lekkernijen en de prachtige coffee-art staat ook gewone kunst hier centraal. Aan de muren ontdek je enkele werken van (on)bekend creatief talent.

Criée
Dat 2060 in ontwikkeling is, merk je ook aan de markthal Criée. Momenteel bevindt zich in dit authentieke, eeuwenoude pand nog een doodgewone Spar-supermarkt en enkele beenhouwerijen. Binnenkort komt daar echter verandering in. Groep Achiel De Witte neemt Criée onder handen en bouwt het om tot een volledig nieuwe culinaire belevingsplek. Op de benedenverdieping kun je nog steeds je inkopen doen maar dan in een kwaliteitsvolle verse supermarkt. Aan de linkerkant komt een meterslange beenhouwerij met een zeer uitgebreid aanbod. Het gekochte stukje vlees kun je ook al even voorproeven in het restaurant op de eerste verdieping. Dit in combinatie met een glaasje wijn dat je zelf in de kelder kunt uitkiezen. In september vindt de officiële heropening plaats. Intussentijd genieten wij al van een goed glas wijn op de balustrade in de markthal Criée. 

Food Tour
Wij genoten alvast van de couleur locale in 2060 en op het Eilandje. Wendy Beyaert is de ideale gastvrouw en heeft nog veel meer in petto. Wil je ook een dagje met haar meewandelen? Schrijf je dan zeker in voor de Food Tour op zaterdag 22 april, georganiseerd door ons culinair Belgisch zusje Tasting Belgium. Er zijn nog enkele plaatsjes vrij!

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Antwerpse hotspots