Amsterdam

Amsterdam

Tekst: 

Toni De Coninck

Het gaat goed met Amsterdam, dank je wel. Vooral buiten de grachtengordel wordt heerlijk gekookt en zijn jong en oud met wonderlijke spijzen en dranken bezig. De favoriete adresjes van wijnkenner en foodie Esmee Langereis.​

CAULILS KAAS & DELICATESSEN
Deze winkel werd in 2012 én in 2015 tot beste delicatessenzaak van Nederland verkozen en hij is wat ons betreft de ideale plek in Amsterdam om boerenkaas te kopen. Caulils werd ook bekend door zijn tosti, misschien wel Nederlands bekendste snack. Hij dankt zijn unieke smaak aan een combinatie van zuurde- sembrood, wilde weidekaas van Jan & Roos van Schie (boerderij De Eeenzaamheid), Etivaz d’Alpage uit Zwitserland en een mengsel van fijngesneden prei, rode ui en lenteui. Haarlemmerstraat 115, www.caulils.com.

VISCAFE DE GOUDEN HOEK
Met dit viscafé kom je meteen in de buurt van stadsdeel West. We verzamelen vaak met vrienden op dit pleintje om er te borrelen en het gebeurt niet zelden dat we vervolgens in het restaurant aan de overkant verzeild geraken. De Gouden Hoek serveert vis zoals dat hoort: zonder poespas, goedkoop, lekker en vers. Je moet er de fish & chips met pankokorst geproefd hebben!
Van Limburg Stirumplein 10a, www.degoudenhoek.nl.

WESTERWIJNFABRIEK
Ik probeer als wijnjournaliste een beetje de trend van de natuurlijke wijnen te volgen, al is het geen onvoorwaardelijke liefde. Er zit veel wat ik dan noem gore geoxideerde meuk bij. In de Westerwijnfabriek schenkt men enkel natuurlijke wijn, maar ze doen dat goed en met liefde. En het is een fabelachtig terras op een rustige plek in het Westerpark.
Pazzanistraat 10, www.westerwijnfabriek.nl.

MOSSEL EN GIN
Met het Westerpark om de hoek zul je het me vergeven dat we vaak hier te vinden zijn voor een hap en een glas. De restaurants en bars springen er als paddenstoelen uit de grond. Mossel en Gin is misschien een gevaarlijk, maar tegelijk ook een fantastisch concept: vier verschillende mosselbereidingen voor maar vijftien euro, maar ook ceviche, kreeft, oesters, inktvis en visburgers en twaalf verschillende soorten gin die je zowel in een half als in een volledig gevuld glas kunt verkrijgen. En geloof me: het volledig gevuld is écht volledig gevuld.
Gosschalklaan 12, www.mosselengin.nl.

RIJSEL
Ik wil graag Restaurant Rijsel vermelden, omdat het aan de basis ligt van de recente culinaire revolutie in Amsterdam. Rijsel stuurt zijn zonen en dochters uit en zo is bijvoorbeeld ook Kaagman & Kortekaas meer dan de moeite waard. Het zijn volgens mijn bescheiden mening twee van de beste restaurants in de stad, zelfs al bevinden ze zich niet in West. Het zijn ook geen klassieke instituten in de enge zin van het woord: je vindt er bijvoorbeeld de beste kip aan het spit en huzarensalade van het land!
Marcusstraat 52b, www.rijsel.com.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Amsterdam: smultips